Skip to main content

Nacionalni program obuke - maloprodaja i javnost


HNB

EDUKACIJA ZA MALOPRODAJU I JAVNOST

Dobro došli na mrežnu edukaciju Hrvatske narodne banke!

Edukacija je prije svega namijenjena zaposlenicima na blagajnama trgovačkog sektora, zaposlenicima na naplati cestarina, zaposlenicima na blagajnama kasina, učenicima završnih razreda trgovačkih i srodnih škola kao i drugim skupinama koje mogu obavljati ili obavljaju poslove na kojima će svakog dana biti u doticaju s većim količinama novčanica i kovanica.

Mrežna edukacija Hrvatske narodne banke razvijena je na osnovi Nacionalnog programa za obuku zaposlenika banaka i financijskih institucija za postupak provjere autentičnosti novčanica i kovanica koji Hrvatska narodna banka provodi od 2009. godine.

Nema dvojbe da je u lancu za suzbijanje krivotvorina najvažnija karika skupina osoba koje, obavljajući profesionalnu aktivnost, svakodnevno rukuju novcem. Osobe kojima su novčanice i kovanice svakog dana u ruci prva su barijera u zaštiti integriteta novca i, osim izvrsnog poznavanja obilježja originala, očekuje se da rukovanjem neprestano razvijaju osjetilo opipa i vida pri dodirivanju i gledanju novca te trajno memoriraju svojstva originala. Upravo to omogućit će brzo povezivanje memoriranih svojstava originalnog novca sa svojstvima novca koji je predmet provjere, a što će rezultirati izdvajanjem neprikladnih i sumnjivih primjeraka gotovog novca.

Edukacija se sastoji od tri dijela:

  • prvi dio – Dizajn i zaštitna obilježja euronovčanica
  • drugi dio – Dizajn i zaštitna obilježja eurokovanica
  • treći dio – Najčešća pitanja

Cilj je edukacije upoznati širu javnost s izgledom i načinom provjere zaštitnih obilježja euronovčanica i eurokovanica radi što jednostavnijeg prelaska na novu valutu te omogućiti maloprodajnim zaposlenicima što jednostavniju provjeru zaprimljenoga gotovog novca eura.

Za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite na info@hnb.hr

Prijava